Bibliotheek Salland viert 80 jaar vrijheid


Vrijheid is een groot goed, maar niet vanzelfsprekend. In 2025 vieren we 80 jaar vrijheid in Nederland en staan we stil bij de waarde van democratie en mensenrechten. Bibliotheek Salland organiseert verschillende activiteiten om samen het gesprek aan te gaan over het thema vrijheid in het verleden, het heden en in de toekomst.

Bezoek exposities, kom naar de inspirerende lezingen en laat je raken door de verhalen in de Mensenbieb. Ontdek de verhalen uit het verleden en wat vrijheid vandaag de dag betekent. Doe, kijk, luister en praat mee, want vrijheid blijft een verhaal dat we samen schrijven.


Exposities

Expositie in Raalte

De expositie Oorlog in Salland, in de bieb Raalte, vertelt het indrukwekkende verhaal van geheim agent John Olmsted en de andere leden van zijn Jedburgh-team. Zij werden in september 1944 in Overijssel gedropt. De expositie belicht de persoonlijke verhalen.  

Lees meer

Expositie in Ommen

Voor de expositie  In gesprek over vrijheid in de bieb in Ommen gingen jong én oud samen in gesprek. De ouderen groeiden tijdens en net na de Tweede Wereld oorlog op, in en rondom Ommen. De jongeren wonen en leven nu in Ommen. Hoe kijken zij naar vrijheid, naar de wereld nu en welke boodschap hebben zij voor elkaar?

Lees meer


Activiteiten

  • 11 april: Mensenbieb

    De Mensenbieb is een uitnodigende plek waar je niet leert uit boeken, maar de kennis van mensen kan opdoen. Ga één-op-één in gesprek met vier inwoners van Raalte die hun persoonlijke ervaring over vrijheid delen. De thema’s van de Mensenbieb zijn onderdrukking, realiseren dat vrijheid kwetsbaar is, oorlog in de wereld en schending van mensenrechten.

  • 17 april: Lezing bij expositie Oorlog in Salland

    Kom tijdens deze lezing meer te weten over het verhaal van John Olmsted, verteld door de vertaler van het boek Coen Hilbrink. Frank van Riet, onderzoeker en kenner van de politie en marechaussee tijdens de Tweede Wereldoorlog, vertelt aansluitend over de vaak vergeten rol van de marechaussee en politie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  • 9 mei: Het verhaal van Paul Tielbeek & Vrijheid in Gesprek

    Paul Tielbeek deelt het verhaal van zijn vader, Jan Tielbeek, die op 19-jarige leeftijd tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst ging. In de aansluitende workshop duiken we dieper in de betekenis van democratie en vrijheid. Want hoe vrij zijn we eigenlijk?